YARRAVILLE HOUSE

 Scope:  Design and Build

The vision for this project was to maximise the potential of the 300sqm block while keeping within the strict guidelines of the heritage overlay.  The narrow 10m frontage meant that every part of the block needed to be captured and utilised. 

The front faรงade was stripped back and rebuilt whilst the back portion of the house was demolished and replaced with a contemporary addition.  The oversized master retreat featured an original feature fireplace, which was restored, and dressing table as well as a large walk in robe and ensuite.  A skillion roof in the living area increased the sense of space while the expansive windows let in an abundance of natural light, linking the living area with outdoor elements. 

Nestled behind the period faรงade, the complete transformation of this classic period residence has resulted in a stylish, luxurious and light filled domain.  The result is a seamless transition from old to new and a residence of abundant light, which meets the needs of modern life.  The project was completed within 5 months, ahead of schedule, and was sold for a record price. 

Challenges included limited access to the narrow block and complying with the restrictive heritage overlay.  The dilapidated condition of the existing house, which had to be retained under strict council regulations, also presented many challenges.  The restricted budget also demanded cost-effective construction techniques and materials.